Окото е сложна оптична система, чрез която получаваме най-много информация от заобикалящата ни среда. Светлинните лъчи, отразени от всички предмети, навлизат в окото, пречупват се и се фокусират върху ретината. Такава е пречупвателната способност на нормалното (еметропично) око. Но тази система има своите несъвършенства в пречупването, които наричаме рефрактивни грешки като късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм. Те се коригират с помощта на очила, контактни лещи, а в днешно време и с лазерни процедури. Лазерна корекция с използване на ексимерен лазер е най-съвременната и успешна рефрактивна манипулация.

Какво е лазерната корекция ?

Лазерната корекция на зрението е процедура, предназначена да премахне зависимостта на човек от очилата или контактните лещи. Очният хирург с помощта на ексимерния лазер коригира формата на роговицата и така премахва рефрактивните грешки на окото (късогледство, далекогледство и астигматизъм).

Възможно ли е да ми се направи лазерна корекция на зрението ?

Всеки кандидат за лазерна корекция трябва да отговаря на няколко задължителни изисквания. Той/Тя трябва :
– да е поне на 18 години;
– да няма промени в диоптрите през последната една година;
– да има желание да се отърве от очилата.

Пациенти, които имат очна инфекция или нараняване, както и някои дегенеративни и автоимунни заболявания, не са подходящи за тази процедура.
Най-точен и сигурен отговор на въпроса дали Вие можете да се подложите на тази медицинска процедура ще Ви даде Вашият офталмолог след обстоен очен преглед в Очна клиника „Ден“.

Същност на метода

Има два основни вида рефрактивна лазерна корекция: повърхностна корекция (PRK / LASEK) и корекция с образуване на капаче (LASIK). Всяка една от тези процедури може да бъде извършена като стандартна или индивидуализирана корекция.

PRK (photorefractive keratectomy) / LASEK (Laser Assisted Epithelial Keratomileusis) е вид повърхностна корекция, при която ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма. Различен е начинът, по който се отслоява епитела на роговицата. При LASEK епителът се премества и след лазерната аблация се връща на мястото си. При PRK епителът се отстранява напълно и е необходим по-дълъг период за неговото пълно възстановяване.

LASIK (Laser-Assisted In situ Keratomileusis) e ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, при която ексимерният лазер извършва аблация под роговично ламбо. Ламеларното капаче се прави с микрокератоми или с фемтосекунден лазер.

Предварителна подготовка

За да се определи дали даден пациент е подходящ кандидат за лазерна корекция с ексимерен лазер, трябва да се направи обстоен очен преглед. Ако носите меки контактни лещи е необходимо да ги свалите 2 седмици преди първоначалния преглед, а ако носите твърди контактни лещи – 4 седмици преди прегледа, и през това време да носите очила. Това възстановява нормалното състояние на роговицата и необходимите изследвания са по-точни.

В деня на процедурата

В деня на манипулацията препоръчваме да не се използва грим, парфюм, дезодорант, както и крем за лице или каквито и да било козметични средства и препарати върху лицето. Лазерната корекция има продължителност около 10 минути, а целият престой в клиниката е около 60-90 минути.

Резултати

Изследванията показват, че при над 95% от пациентите резултатът е отличен и не се налага допълнителна корекция.

Решението да се извърши лазерна корекция се взима от пациента на основата на добра информираност. Успешната лазерна корекция се основа върху доверието и сътрудничеството между пациента и лекаря.

 

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28