fbpx

Лазерна корекция на зрението

Какво е лазерната корекция?

Лазерната корекция на зрението е процедура, предназначена да премахне зависимостта на човек от очилата или контактните лещи. Процедурата се извършва с ексимерен лазер, който коригира формата на роговицата и така премахва рефрактивните грешки на окото (късогледство, далекогледство и астигматизъм). Лазерна корекция с използване на ексимерен лазер е най-съвременната и успешна рефрактивна манипулация.

лазерна корекция на зрението клиника ДЕН София очен лекар лечение диоптри премахване на очила

Подходящ ли съм за лазерна корекция на зрението?

Най-точен и сигурен отговор на въпроса дали Вие можете да се подложите на тази медицинска процедура ще получите след обстоен преглед при офталмолог в Очна клиника Ден, по време на който се замерват прецизно параметрите на очите. С помощта на най-модерните диагностични апарати ще извършим всички необходими изследвания.

Въз основа на направените измервания и анализи Вашият лекар ще Ви уведоми дали сте подходящ за лазерна корекция на зрението, но ето някои общи насоки за подбор на пациенти за лазерна корекция на зрението:

– Да сте над 18 години;
– Да нямате промени в диоптрите през последната една година;

  • Да нямате очна инфекция или нараняване, дегенеративни и автоимунни заболявания;
  • Да не сте бременна или кърмите, защото нивата на Вашите хормони може да се отразят на процедурата;

–  Да имате желание да се отървете от очилата и/или контактните лещи.

Безопасна ли e лазерната корекция на зрението?

В световен мащаб TRANS-PRK, LASIK, LASEK и PRK и са доказано безопасни методи за лазерна корекция на зрението. Съвременните лазери разполагат с високотехнологични сензори и системи, които подсигуряват високо качество и прецизност на манипулациите.

Боли ли лазерната корекция на зрението?

Обикновено лазерната корекция е напълно безболезнена. По време на процедурата може да имате чувство за натиск, което изчезва след приключване на манипулацията.

Какви са видовете рефрактивна лазерна корекция?

  1. Повърхностна корекция (PRK / LASEK / TransPRK)

PRK (Photorefractive Keratectomy) / LASEK (Laser Assisted Epithelial Keratomileusis) / TransPRK  (Transepithelial Photorefractive Keratectomy) са разновидности на повърхностна корекция, при която ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма. Различен е начинът, по който се отслоява епитела на роговицата.

  • При LASEK епителът механично се отстранява и след лазерната аблация се въстановява на началната позиция.
  • При PRK епителът се отстранява напълно и е необходим по-дълъг период за неговото пълно възстановяване.

TransPRK е най-новият и модерен безконтактен метод, при който отстраняването на епитела и корекцията на зрението се извършват едновременно и изцяло от лазера в една стъпка. Иновативната технология на ексимерния лазер в Очна клиника Ден прави възможно извършването и на т.нар SmartSurfACE лазерна корекция, която представлява най-новата и ефективна разновидност на безконтактната TransPRK чрез микропулс технология. Усъвършенстването на медицинските лазери позволява манипулацията да се извърши в рамките на минути, а резултатът – да е „видим“ за пациента още в момента на приключването й.

    2. Корекция с образуване на капаче (ламбо/флеп) (LASIK)

LASIK e ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, при която ексимерният лазер извършва аблация или „изпаряването на диоптрите” под специално оформено роговично капаче (ламбо/флеп).

Коя е най-подходящата процедура за Вас?

За процедурата, която е най-подходяща за Вашите очи, ще Ви информира Вашият офталмолог. На база резултатите от направените прегледи и предоставената информация за здравословното Ви състояние, медицинският екип на Очна клиника Ден ще препоръча най-удачната и щадяща процедура за Вас.

Каква апаратура ползваме?

Стремейки се да предложим най-безопасното и качествено лечение на пациентите си, Очна клиника Ден разполага с последно поколение ексимерен лазер  на световния лидер в лазерно-рефрактивната хирургия Schwind. Апаратът осигурява висока скорост на работа в комбинация с изключителна прецизност, щадене на роговичната тъкан и комфорт за пациента.

Как да се подготвите предварително?

За да се определи дали сте подходящ кандидат за лазерна корекция с ексимерен лазер, трябва да се направи обстоен очен преглед. Ако носите меки контактни лещи, е необходимо да ги свалите 2 седмици преди първоначалния преглед, а ако носите твърди контактни лещи – 4 седмици преди прегледа. През това време е препоръчително да носите очила. Това възстановява нормалното състояние на роговицата и точността на изследванията.

 

Какво се случва в деня на процедурата?

В деня на манипулацията препоръчваме да не се използва грим, парфюм, дезодорант, както и крем за лице или каквито и да било козметични средства и препарати върху лицето. Лазерната корекция има продължителност около 10 минути, а целият престой в клиниката е около 60-90 минути.

Кога можете да усетите резултатите?

Веднага след процедурата се наблюдава подобрение в зрението и обикновено пациентите се връщат към  нормалното си ежедневие след 2-3 дни. Цялостният възстановителен процес е индивидуален и отнема от няколко дни до 2-3 седмици в зависимост от вида на извършената манипулация.

Решението да се извърши лазерна корекция се взима от пациента на основата на добра информираност. Успешната лазерна корекция се основава върху доверието и сътрудничеството между пациента и лекаря.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.