СЪВЕТИТЕ НА ДОЦ. АНДРЕЕВ И ОФТАЛМОЛОЗИТЕ НА КЛИНИКА „ДЕН“ ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

СЪВЕТИТЕ НА ДОЦ. АНДРЕЕВ И ОФТАЛМОЛОЗИТЕ НА КЛИНИКА „ДЕН“ ЗА ЗДРАВЕТО НА ОЧИТЕ НИ ПРЕЗ ЛЯТОТО

  • 04 юли 2017
  • д-р Владимир Петков

До какви проблеми може да доведе продължителното облъчване на очите през лятото?

Общоизвестно е вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Основна роля тук играят УВ-А и УВ-В лъчите, тъй като озоновият слой блокира по-голямата част от УВ-С.  УВ-B лъчите могат да предизвикат моментно влошаване на зрението, изразяващо се в дразнене и сълзене. Тези симптоми могат да продължат дори няколко дни. По-опасни са обаче УВ-А лъчите, които проникват по-дълбоко в окото. Те не предизвикват нито изгаряне, нито сълзене, а резултатът от тяхното действие се проявява след години. Изследвания потвърждават, че УВ-А лъчите след време могат да доведат до поява на катаракта и дегенерация на макулата.

Нови проучвания сочат, че високо-енергийната видима светлина от синия спектър също крие рискове за здравето на очите ни. В тази връзка, в нашата клиника за пациентите ни с перде предлагаме и така наречена „жълта леща”, която има специален филтър за защита на макулата именно от въздействието на синята светлина.

Има ли групи хора, чиито очи са по-застрашени от излагане на слънце?

Рискът от увреждане на зрението от УВ-лъчите е кумулативен. Имайки предвид това, е много важно да предпазваме децата си, тъй като те прекарват много повече време в игри навън отколкото възрастните. Децата са също по-уязвими към увреждане на ретината, тъй като оптиката на окото им е по-прозрачна в сравнение с възрастните, което позволява на УВ-лъчите да проникнат по-дълбоко. Това прави носенето на очила и шапка от децата много важно.

Как да се предпазим от увреждане на очите през лятото?

За най-добра защита винаги препоръчваме носенето на качествени слънчевите oчила. Разнообразието е голямо. Вашият оптик ще ви насочи към най-подходящите според нуждите ви.

Съвети при избор на слънчеви очила?

За да предпазите зрението си, избирайте стъкла, които блокират 100% от УВ-лъчите и абсорбират по-голямата част от сините лъчи. Рамките също са важни. Подберете ги така, че да прилягат добре към лицето ви, тъй като голяма част от вредното лъчение достига до очите ви от периферията на очилата. Също така носете слънчевите си очила и на сянка, тъй като макар и сянката да намалява количеството на УВ и сините лъчи, все още сте изложени на действието на лъчите отразени от сградите, пътищата и заобикалящите ви предмети.

Какъв трябва да е UV-филтърът на слънчевите ни очила и каква трябва да е степента им на потъмняване?

Филтърът във вашите очила трябва да блокира 100% от УВ-лъчите. Това не зависи от степента на затъмнение на стъклата. Вече в оптиките са широко разпространени т.нар спектрофотометри, с които може да проверите степента на защита на вашите очила.

Има ли значение изборът на цвят на слънчевите очила за нашето здраве?

Има значение. Връщаме се отново към високоенергийната синя светлина. Тя не се блокира от УВ-филтъра. Почти всички слънчеви очила спират част от синята светлина, но най-добре се справят стъклата с бронзов, червено-кафяв или меден цвят.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28