РАЗВИТИЕТО НА ЗРЕНИЕТО ПРИ БЕБЕТАТА: КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА

РАЗВИТИЕТО НА ЗРЕНИЕТО ПРИ БЕБЕТАТА: КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ПРЕЗ ПЪРВАТА ГОДИНА

  • 21 август 2017
  • д-р Владимир Петков

Зрението при бебетата претърпява много промени през първата година от живота им.

Знанието, какво да очаквате, помага да се насладите на развитието на зрението на детето ви. Имайте предвид, че отправните точки, които използваме по-долу в статията, са представени спрямо термина, а не спрямо датата на раждане на малчуганите.

Раждане: приспособяване към светлината и първи опити за фокусиране.

След раждането бебетата са много чувствителни към светлината. Можете да забележите, че зениците им са доста свити, което ограничава количеството светлина, навлизаща в окото. Новородените виждат с периферното си зрение, тъй като централното им зрение все още не е функционално.

След 2-3 седмици с развитието на ретината зениците стават по-широки и малчуганите започват да различават тъмни и светли нюанси. Големи фигури и ярка светлина ще започнат да привличат вниманието им.  В този период ще започнат и опитите за фокусиране на обекти близо пред тях.

В края на първи месец детето ви ще започне да ви фокусира за кратко, но все още ще предпочита ярки, цветни предмети, разположени на 1-2 метра. Новородените могат да виждат в другия край на стаята още след раждането, но най-голям интерес будят близко разположените предмети.

От два до четири месеца: фокусиране и следене на движещи се обекти.

През първите два месеца очите на бебетата не работят много синхронно. Може да забележите, че очичките им понякога са сключени или бягат встрани. В повечето случаи това е нормално и ще премине с времето. Въпреки това, ако забележите, че някое от очите на детето е често или постоянно отклонено в дадена посока, обсъдете го с детския си очен лекар.

След втори месец малчуганите започват да следят движещи се обекти, тъй като моториката на очите им се подобрява.

На 3-месечна възраст очите на детето започват да работят координирано, за да му дадат възможност да фокусира и следи. Ако не забележите това  да се случва, говорете с детския си офталмолог.

От пети до осми месец: пресягане, разпознаване и  припомняне.

На 5-месечна възраст възможността на бебето да вижда обекти в далечината и наблизо се е развила по-добре. Малките откриватели виждат триизмерно и това става видимо, когато започнат да достигат предметите по-уверено. Те вече имат и добро цветно зрение, макар все още недоразвито.

На този етап бебето може да разпознае родителите си в другия край на стаята и да им се усмихне. Започват да се радват на познати обекти, дори да виждат само част от тях.

В този период (7-8-ми месец) мъниците започват да пълзят и това допълнително подобрява координацията поглед-ръце.

От девети до дванадесети месец: хващане и първи стъпки.

Около деветия месец бебетата като цяло могат добре да преценят разстоянието спрямо даден обект. Това е периодът, през който те започват да правят опити да се изправят. На около 10 месеца бебетата могат да преценят разстоянието достатъчно добре, за да хванат нещо между палеца и показалеца си.

До деветия месец вероятно очите на детето ви са придобили своя постоянен цвят, макар да е възможно да забелязвате леки промени и след този период.

До дванадесетия месец повечето бебета пълзят и се опитват да проходят.

Няколко съвета, за да се уверите, че очите и зрението на детето ви се развиват добре

Проблемите с очите или зрението при бебетата биха могли да забавят развитието им. Важно е при наличие на такива проблеми, те да бъдат разпознати колкото се може по-рано, за да може децата да получат помощта, която заслужават, за да растат и да се развиват добре.

Ето няколко съвета, за да се уверите, че очите и зрението на детето ви се развиват добре:

  • Бъдете нащрек за каквито и да е признаци за проблеми с очите или зрението. Те могат да включват изместване на окото навън или навътре или съществено забавяне в проследяването на движещи се обекти. Ако забележите някой от тези проблеми, консултирайте се с детски офталмолог.
  • Важно е да извършвате препоръчителните профилактични прегледи на децата, за да се уловят  навреме  евентуални проблеми със зрението.
  • Говорете с детски очен лекар, за да разберете какви са подходящите за възрастта на детето ви дейности, които спомагат за развитието на неговото зрение.

Източник: aao.org  (Американска академия по офталмология)

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28