Поведение на пациента след операция за катаракта

Поведение на пациента след операция за катаракта

  • 23 май 2018
  • д-р Владимир Петков

Операцията за катаракта (вътрешно перде) е една от най-често извършваните манипулации в очна клиника „ДЕН”. За да бъдат максимално спокойни пациентите ни след подобна процедура, подготвихме тази статия, която накратко да информира какво да очакват през следващите часове, дни и седмици след операцията. Операцията за катаракта е амбулаторна и пациентите се прибират в дома си в рамките на няколко часа след манипулацията. Повече информация за самото заболяване можете да откриете тук .

Веднага след операцията за катаракта

Пациентите на клиника „ДЕН” получават плик с противовъзпалителни капки и предписание как да ги прилагат. Те са с цел предотвратяване на инфекции, намаляване възпалението и евентуално за контрол на очното налягане. След операцията е възможно да има дразнене от светлината и затова често препоръчваме пациентите да носят слънчеви очила със себе си.

След като се приберат вкъщи, препоръчваме да оставят очите си да почиват и да поспят. Първия ден пациентите на клиниката прилагат противовъзпалителните си капки на всеки два часа до вечерта, а следващите две седмици- 4 пъти дневно. За защита на окото от неволно разтъркване по време на сън, пациентите ни получава специален монокъл, който слагат върху окото първата вечер, докато спят. Няколко часа след операцията повечето хора са способни да гледат за кратко телевизия или компютърен екран.

Тъй като операцията за катаракта се извършва само на едното око, може да забележите лек начален дискомфорт поради разликата в зрението на двете очи. Постепенно мозъкът се адаптира, но тъй като в повечето случаи катарактата е двустранен процес, максимално доброто зрение (ако има перде в другото око) се постига след операция и на второто око. Това може да се случи след пълното възстановяване на първото око- обикновено около месец след първата операция.

Няколко дни след операцията

На втория ден на пациентите на болница „ДЕН” се извършва кратък контролен преглед, за да се уверим, че всичко е наред. Нормално е зрението да бъде замъглено в началото- окото има нужда да се възстанови и приспособи. Зрението ще започне постепенно да се подобрява в рамките на няколко дни след операцията. Също така е нормално да изпитвате дразнене, дискомфорт, усещане за пясък или чуждо тяло в окото през първите дни. Този дискомфорт ще изчезне след няколко дни.

Няколко седмици след операцията

Очаква се, че с всяка изминала седмица след операцията окото Ви ще се възстановява все повече, макар че не трябва да се забравя, че всеки организъм е различен и има своите индивидуални особености. На втория контролен преглед месец след операцията ще бъдат изписани корекционни очила (ако е необходимо), с които пациентите да се справят спокойно в ежедневието си.

Съвети за постоперативния период

Въпреки че повечето хора подновяват ежедневните си занимания 24 часа след операция на катаракта, има някои инструкции, които препоръчваме да се спазват:

*Следвайте указанията на своя лекар по повод предписаните медикаменти- антибиотици и противовъзпалителни капки. Те са важни, за да предотвратят евентуални инфекции и възпаление и да подсигурят бързото и качествено оздравяване. Ако срещате затруднения при прилагането им, поискайте помощ от близък.

*Избягвайте големите тежести и резките движения в началния период след операцията.

*Избягвайте прашните места/помещения. Очите на някои от пациентите са чувствителни към въздушни алергени като праха.

*Не търкайте грубо оперираното око. Търкането на окото е бърз начин да замърсите око. Това никога не е препоръчително, дори когато не се отнася до оперативни намеси на очите.

*Не плувайте първите няколко дни след операцията.

 

Симптоми, за които да внимавате след операция за катаракта /Алармиращи симптоми/:

Ако усетите някой от следните симптоми, моля свържете се в Вашия офталмолог:

*Загуба на зрение

*Болка, която не се облекчава с обезболяващи средства

*Ако виждате светкавици или груби мътнини, или ако пред окото се спусне пелена

*Гадене, повръщане или силна кашлица

 

Информацията, представена тук, няма за цел да замени консултацията с офталмолог. Ако на Вас или на Ваш близък предстои да се подложи на операция за катаракта, консултирайте се с Вашия офталмолог по повод най-подходящите мерки за Вашето възстановяване.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28