Пациентите с напреднал кератоконус вече имат алтернатива на перфоративната кратопластика

Пациентите с напреднал кератоконус вече имат алтернатива на перфоративната кратопластика

  • 21 февруари 2017
  • д-р Владимир Петков

Кератоконусът е заболяване, което води до изтъняване и конусовидно изпъкване на роговицата. В резултат на това зрението сериозно се нарушава. До скоро лечението на много напредналите случаи се извършваше чрез трансплантация на роговица в цяла дебелина. От няколко години в очна клиника „ДЕН“ извършваме и т.нар. предна ламеларна кератопластика /ДАЛК/, при която се заменят само увредените предни слоеве на роговицата със здрави такива от донорска роговица. При тази манипулация окото не се разхерметизира и риска от отхвърляне на трансплантата е по-малък, а следоперативните резултати са още по-добри.

Усилията ни да предложим най-съвременно и ефикасно лечение на нашите пациенти движат развитието и усъвършенстването на очните лекари в болница „ДЕН“.  В края на 2016г. д-р Иво Боршуков взе участие в обучение в Холандския институт по иновативна очна хирургия по тяхната последна разработка в областта на лечението на кератоконус. Специалистите от института изследват как присаждането на т.нар Бауманов слой може да помогне на пациентите с напреднал кератоконус да избегнат или поне да забавят трансплантацията на роговица и други рискови процедури. Очните лекари от екипа на Г. Мелес вярват, че тази процедура ще помогне на пациентите с напреднал кератоконус дори да започнат да носят контактни лещи, което често е невъзможно в тези етапи на заболяването.

Според изследванията на института трансплантацията на Баумановия слой спомага подсилването на изтънената, изпъкнала роговица. В същото време, този слой не съдържа клетки, което го прави идеален за трансплантация. Последните резултати са силно обнадеждаващи и изследователите откриват стабилизиране на състоянието и подобрение на зрението при 90% от болните, взели участие в проучването.

Изследванията продължават и екипът ни се надява в най-скоро време да се похвали с първите си добри резултати на българска почва.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28