КОГА ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕГЛЕДАНО ОТ ОЧЕН СПЕЦИАЛИСТ?

Първите очни прегледи при децата се извършват от неонатолога или педиатъра до 6-месечна възраст. Те са рутинни и ориентиращи. Лекарят обръща внимание на позицията на очите, състоянието на очните придатъци (клепачи, слъзни пътища и др.), зениците и тяхната реакция на светлина и др. Тъй като много очни състояния са безсимптомни, то децата между 3 и 5-годишна трябва да бъде прегледани от очен специалист. При този преглед се профилактират следните състояния: страбизъм /кривогледство/, амблиопия /мързеливо око/, птоза /паднал клепач/, рефракционни аномалии /късогледство, далекогледство или астигматизъм/ и др.

Следващия препоръчителен преглед е преди тръгване на училище, за да се подготвят очите за значителното зрително натоварване при обучението. В училищна възраст при липса на оплаквания или заболявания, очен преглед трябва да бъде провеждан на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани според лечебния план на очния специалист, който следи състоянието.

Очни проблеми при децата

КОГА СЕ НАЛАГАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

  • aко зрителната острота е намалена
  • aко зеничният рефлекс не изглежда нормален
  • aко зрението на двете очи е различно
  • aко очите не са в успоредна позиция едно спрямо друго
  • aко подвижността е ограничена или нетипична
  • aко в семейството има история за очни проблеми в детска възраст или по-късно
  •  

Променен зеничен рефлекс може да насочи към патологични промени в структурата на окото. Например бял зеничен рефлекс може да е следствие на вродено перде (катаракта) или по-рядко на вътреочен тумор. Неясен рефлекс свързваме с аномалии в рефракцията (нужда от очила) и т.н. Всяко отклонение от нормата следва да бъде консултирано със специалист – детски офталмолог за точна диагноза и съответно лечение.

Първите тестове за зрителна острота се извършат около третата година от живота. Ползват се различни таблици за зрителна острота, за най-малките с картинки, а над 3 години с други знаци като букви, числа или “Е” обърнато в различни посоки. Такъв скрининг е от най-ефективните начини за ранно откриване на проблеми с детските очи.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28