Очна клиника „ДЕН“ се включва в световната седмица за превенция на глаукома

Очна клиника „ДЕН“ се включва в световната седмица за превенция на глаукома

  • 12 март 2017
  • д-р Владимир Петков

В световната седмица за превенция на глаукомата от 12 до 18 март Очна клиника „ДЕН” се включва с безплатни прегледи след предварително записване на телефоните на клиниката. Ние вярваме, че най-доброто лечение е превенцията. Прегледайте се!

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение.

Рискови фактори за развитие на заболяването са: повишеното вътреочно налягане, фамилна обремененост за глаукома, катаракта (перде), хронична преумора на очите или продължителна работа при лошо осветление, хипертония, диабет, атеросклероза, травми на окото, онкологични заболявания, неправилни хранителни навици, стрес.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите определят глаукомата като социалнозначимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. За пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне стопиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28