Научете при кои очни състояния трябва да се въздържате от летене със самолет

Научете при кои очни състояния трябва да се въздържате от летене със самолет

  • 29 януари 2017
  • д-р Владимир Петков

Често пациентите ни ни питат дали могат да летят след операция на очите, или при определени заболявания.  С този кратък текст искаме да ви информираме за някои случаи, при които е опасно да предприемате пътуване по въздух.

Винаги е препоръчително да сте близо до дома и до очния си лекар в продължение на няколко дни след операция на очите, в случай че се появят оплаквания или усложнения. В очна болница „Ден” винаги съветваме пациентите си да спазват контролните си прегледи, за да бъдат профилактирани и спокойни.

Ако сте бил/а диагностициран/а с определено заболяване, попитайте специалиста по очни болести кои дейности да избягвате или ограничите.

Мога ли да летя след операция за катаракта (вътрешно перде)?

Летенето е позволено след операция за перде. Дори по-сложните случаи могат да предприемат подобен тип пътуване освен ако не е бил поставен въздух в окото като част от операцията. Не пропускайте контролните си прегледи.

Мога ли да летя след операция за глаукома?

Без значение дали е направена периферна иридотомия, лазерна трабекулопластика, трабекулектомия, поставяне на имплант или друга процедура за улесняване на вътреочната циркулация, промяната на атмосферното налягане по време на полет не е проблем.  Обикновено след контролния преглед  ще може да летите.

Опасни ли са полетите след кератопластика (трансплантация на роговица)?

При някои случаи, като част от операцията, в предната камера на окото се инжектира въздушен мехур. При такива случаи летенето е опасно и противопоказно. Обсъдете режима си на живот с лекуващия Ви офталмолог, ако Ви е извършена роговична трансплантация.

Мога ли да летя, ако ми е диагностицирано разкъсване на ретината?

Обикновено летенето не влошава разкъсванията на ретината или периферните ретинални дегенерации. Въпреки това,  тези състояния могат да доведат до отлепване на ретината, което е спешно състояние и налага лечение в бърз порядък. Препоръчваме Ви да говорите с доктора си, особено ако Ви предстои пътешествие до екзотична дестинация далеч от лекарска помощ.

Обикновено очния Ви лекар ще препоръча укрепване на ретината с лазер, като в по-голямата част от случаите може да летите след подобна процедура.

Опасно ли да се лети след операция на ретината?

Ако Ви е извършена подобна операция, препоръчваме да летите само след разрешение от лекуващия лекар. Лечението на отлепена ретина често изисква инжектирането на въздух. Газовия мехур може опасно да увеличи обема си при промяна в налягането. Това е опасно за зрението Ви.  При операциите с приложение на силикон няма особени противопоказания .

Мога ли да летя след друга очна операция?

Безопасно е да се лети след повечето операции, засягащи външните части на окото като ексцизия на халацион (ечемик) или друга операция на клепачите, операция на птеригиум (външно перде) и др.

Безопасни ли са полетите след разширяване на зениците?

Да, безопасно е. Препоръчваме Ви да носите слънчевите си очила с Вас, тъй като ще бъдете по-чувствителни към силна светлина.

Мога ли да летя, ако имам отлепено стъкловидно тяло?

Да, можете. Полетът няма да влоши състоянието Ви. Въпреки това, ако забелязвате светкавици, зрението Ви рязко намалее или мътнините пред очите Ви се увеличат бързо за кратък период от време, говорете с очния си лекар. Той вероятно ще разшири зениците Ви, за да огледа ретината за евентуално разкъсване или отлепване.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28