Лазерна корекция на зрението

Какво е лазерната корекция?

Лазерна корекция на зрението е процедура, предназначена да премахне зависимостта на човек от очилата или контактните лещи. Процедурата се извършва с ексимерен лазер, който коригира формата на роговицата и така премахва рефрактивните грешки на окото (късогледство, далекогледство и астигматизъм). Лазерна корекция с използване на ексимерен лазер е най-съвременната и успешна рефрактивна манипулация.

лазерна корекция на зрението клиника ДЕН София очен лекар лечение диоптри премахване на очила

Подходящ ли съм за лазерна корекция на зрението?

Най-точен и сигурен отговор на въпроса дали Вие можете да се подложите на тази медицинска процедура ще получите след обстоен преглед при офталмолог в Очна клиника Ден, по време на който се замерват прецизно параметрите на очите. С помощта на най-модерните диагностични апарати ще извършим всички необходими изследвания.

Въз основа на направените измервания и анализи Вашият лекар ще Ви уведоми дали сте подходящ за лазерна корекция на зрението, но ето някои общи насоки за подбор на пациенти за лазерна корекция на зрението:

– Да сте над 18 години;
– Да нямате промени в диоптрите през последната една година;

  • Да нямате очна инфекция или нараняване, дегенеративни и автоимунни заболявания;
  • Да не сте бременна или кърмите, защото нивата на Вашите хормони може да се отразят на процедурата;

–  Да имате желание да се отървете от очилата и/или контактните лещи.

Безопасна ли e лазерната корекция на зрението?

В световен мащаб TRANS-PRK, LASIK, LASEK и PRK и са доказано безопасни методи за лазерна корекция на зрението. Съвременните лазери разполагат с високотехнологични сензори и системи, които подсигуряват високо качество и прецизност на манипулациите.

Боли ли лазерната корекция на зрението?

Обикновено лазерната корекция е напълно безболезнена. По време на процедурата може да имате чувство за натиск, което изчезва след приключване на манипулацията.

Какви са видовете рефрактивна лазерна корекция?

  1. Повърхностна корекция (PRK / LASEK / TransPRK)

PRK (Photorefractive Keratectomy) / LASEK (Laser Assisted Epithelial Keratomileusis) / TransPRK  (Transepithelial Photorefractive Keratectomy) са разновидности на повърхностна корекция, при която ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма. Различен е начинът, по който се отслоява епитела на роговицата.

  • При LASEK епителът механично се отстранява и след лазерната аблация се въстановява на началната позиция.
  • При PRK епителът се отстранява напълно и е необходим по-дълъг период за неговото пълно възстановяване.

TransPRK е най-новият и модерен безконтактен метод, при който отстраняването на епитела и корекцията на зрението се извършват едновременно и изцяло от лазера в една стъпка. Иновативната технология на ексимерния лазер в Очна клиника Ден прави възможно извършването и на т.нар SmartSurfACE лазерна корекция, която представлява най-новата и ефективна разновидност на безконтактната TransPRK чрез микропулс технология. Усъвършенстването на медицинските лазери позволява манипулацията да се извърши в рамките на минути, а резултатът – да е „видим“ за пациента още в момента на приключването й.

    2. Корекция с образуване на капаче (ламбо/флеп) (LASIK)

LASIK e ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, при която ексимерният лазер извършва аблация или „изпаряването на диоптрите” под специално оформено роговично капаче (ламбо/флеп).

Коя е най-подходящата процедура за Вас?

За процедурата, която е най-подходяща за Вашите очи, ще Ви информира Вашият офталмолог. На база резултатите от направените прегледи и предоставената информация за здравословното Ви състояние, медицинският екип на Очна клиника Ден ще препоръча най-удачната и щадяща процедура за Вас.

Каква апаратура ползваме?

Стремейки се да предложим най-безопасното и качествено лечение на пациентите си, Очна клиника Ден разполага с последно поколение ексимерен лазер  на световния лидер в лазерно-рефрактивната хирургия Schwind. Апаратът осигурява висока скорост на работа в комбинация с изключителна прецизност, щадене на роговичната тъкан и комфорт за пациента.

Как да се подготвите предварително?

За да се определи дали сте подходящ кандидат за лазерна корекция с ексимерен лазер, трябва да се направи обстоен очен преглед. Ако носите меки контактни лещи, е необходимо да ги свалите 2 седмици преди първоначалния преглед, а ако носите твърди контактни лещи – 4 седмици преди прегледа. През това време е препоръчително да носите очила. Това възстановява нормалното състояние на роговицата и точността на изследванията.

Какво се случва в деня на процедурата?

В деня на манипулацията препоръчваме да не се използва грим, парфюм, дезодорант, както и крем за лице или каквито и да било козметични средства и препарати върху лицето. Лазерната корекция има продължителност около 10 минути, а целият престой в клиниката е около 60-90 минути.

Кога можете да усетите резултатите?

Веднага след процедурата се наблюдава подобрение в зрението и обикновено пациентите се връщат към  нормалното си ежедневие след 2-3 дни. Цялостният възстановителен процес е индивидуален и отнема от няколко дни до 2-3 седмици в зависимост от вида на извършената манипулация.

Решението да се извърши лазерна корекция се взима от пациента на основата на добра информираност. Успешната лазерна корекция се основава върху доверието и сътрудничеството между пациента и лекаря.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28