Д-р Владимир Петков в интервю за здравния портал termometar.net относно контактната корекция на зрението

Д-р Владимир Петков в интервю за здравния портал termometar.net относно контактната корекция на зрението

  • 01 септември 2018
  • д-р Владимир Петков

Д-р  Петков,  кои са показанията за контактна корекция?  Предимства и недостатъци. Така започваме нашия разговор.

В ежедневната ни практика контактните лещи намират широко приложение. Те  са средство, чрез което се компенсират оптичните несъвършенства на окото. Контактните лещи, както очилата, коригират късогледство, далекогледство, астигматизъм и пресбиопия. Често лещите се използват  и с лечебна или естетична цел. Изписваме контактни лещи на пациенти, които се нуждаят от коригиране  на зрението, а не желаят да носят очила или да се подложат на лазерна корекция. С развитието на технологиите на производство лещите се превърнаха в една комфортна алтернатива на очилата, като при правилно прилагане, добра хигиена и профилактика не крият особени рискове за здравето на очите.

Меки, твърди и хибридни – това са трите основни вида контактни лещи. Накратко за техните особености.

Да започнем с меките контактни  лещи, които са и най-популярни. Те се изработват от съвременни хидрогелни и силикон-хидрогелни материали. Силикон-хидрогелните лещи се смятат за едно от най-големите постижения в съвременната контактология. Те  имат пореста структура и позволяват повече кислород да достига до роговицата, което ги прави и най-щадящи. Меките лещи следват формата на предната повърхност на окото, като осигуряват комфорт, а имат и голям диаметър, което ги прави по-стабилни и подходящи за спортуващите.

Твърдите или ригидни контактни лещи, макар и изписвани по-рядко, също имат своето важно място. Газпропускливите твърди  лещи поддържат формата си, но позволяват свободното преминаване на кислород към роговицата. Техният диаметър е по-малък, което ги прави по-трудни за свикване и правилно напасване. Те са привлекателни като цена и яснота на образа.  Тези лещи могат  да са най-добрия  избор при пациенти с голям астигматизъм, роговични заболявания като кератоконус, например, както и  след травма или хирургична  намеса.

Третият основен тип, а именно хибридните лещи, са създадени да осигурят едновременно  комфорт, неотстъпващ на този при силикон-хидрогелните, и кристално ясната оптика, присъща на газпроницаемите лещи. Хибридните контактни лещи имат твърда газпропусклива централна зона, заобиколена от  периферия от хидрогел или силикон-хидрогел. Въпреки тези качества, малък процент от хората носят хибридни контактни лещи. Това се дължи на по-трудното им напасване и по-високата цена в сравнение с  твърдите и силикон-хидрогелните лещи. Този тип лещи също са показани при ирегулярни роговици.

Д-р Петков, кой  е най-правилният подход по  отношение съхранението и употребата на контактните лещи?

Много е важно преди поставяне и сваляне на контактните лещи ръцете да се измиват с неутрален сапун и да се подсушават с безвлакнеста кърпа или еднократна салфетка. Важна е и честата подмяна на контейнера за съхранение , най-добре всеки месец. Той трябва да се изплаква и подсушава след всяко изваждане на лещите и поставяне в очите. Преди сваляне на лещите контейнерът отново се изплаква и пълни с пресен хигиенен разтвор. След сваляне на лещите те трябва внимателно да се накапят с разтвор, да се разтъркат, за да се премахнат протеиновите налепи и след това хубаво да се промият преди поставяне в чистия разтвор в контейнера. Следването на тези прости стъпки е достатъчно, за да си подсигурите здраве и комфорт  при носене на лещи.

Последен въпрос – в каква посока се развива и усъвършенства контактната корекция?

Контактната корекция се превръща във все по-достъпна, безопасна и удобна алтернатива за пациентите с оптични недостатъци на зрението. Усъвършенстват се производствените материали, а съвременната апаратура позволява индивидуализирано напасване спрямо конкретните особености на всяко око. Интересно е развитието в областта на ортокератологията, която се занимава с нов тип лещи, които променят формата на роговицата по време на сън и не се носят през деня. В ход на клинични проучвания са и вид „умни” контактни лещи, следящи промените във вътреочното налягане на пациенти с глаукома. Големи усилия се полагат и в областта на терапевтичните лещи, доставящи продължително и контролирано медикаментозно излъчване на терапевтични агенти за лечение на различни очни заболявания.

Разговора води: Емил Рафаилов

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28