Какво е кератоконус?

Кератоконусът е заболяване на роговицата – най-предната прозрачна тъкан на окото. При него роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма.

В резултат на това се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно /понякога невъзможно/ да се коригира с очила или контактни лещи. Обикновенно промените в роговицата са асиметрични, като засягат и двете очи. Под 1% от случаите засяга само едното око.

кератоконус астигматизъм крослинкинг роговицакератоконус астигматизъм крослинкинг роговица

Кои са симптомите при кератоконус?

  • Замъглено зрение
  • Честа необходимост от промяна на диоптъра
  • Нарастване на късогледството
  • Нарастване на астигматизма
  • Съпровождащи заболяания на кератоконуса са сенна хрема, бронхиална астма, екземи, недостатъчност на митралната клапа, синдроми на Даун и Марфан, “халтави” стави.
  • Първите симптоми се появяват обикновено в младежка възраст /16-30 г./

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВА НА КЕРАТОКОНУС?

В около 7-19% от случаите има доказана диагноза и на други членове от фамилията, което кара някои специалисти да са на мнение, че кератоконусът се предава генетично. Други считат, че кератоконусът е дегенеративно заболяване на роговицата, в следствие на други болестни процеси.

В ранните етапи с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи поради невъзможността да коригират неправилния астигматизъм. При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Лечение чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking).

КАКВИ СА МЕТОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КЕРАТОКОНУС В ОЧНА КЛИНИКА ДЕН?

В ранните етапи на заболяването с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство.
В последващ етап (с цел спиране на прогресията на заболяването) лечението се извършва чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking). Многократно се поставят капки рибофлавин върху роговицата, след което тя се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. като по този начин в стромалните й слоеве се получава биохимична реакция на укрепване и повишаване на биомеханичната здравина. След това се поставя мека контактна леща играеща рола на превръзка за 4-5 дни, докато продължава първоначалният възстановителен период и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.
При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Тя включва премахване на най-повърхностния слой на роговицата /корнеен епител/ и последващо накапване на капки Рибофлавин. Окото се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни докато оголената строма на роговицата се покрие отново с епител и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28