Катаракта (перде на окото)

Катаракта (перде на окото)

  • 08 април 2023
  • Очна клиника Ден

Катарактата е най-честата проява на процесите на стареене на окото. Това заболяване представлява помътняване на лещата, която е част от оптиката на окото.

Ултравиолетовите и инфрачервени лъчи, пушенето и някои медикаменти са рискови фактори за развитието на перде.

Симптомите при катаракта са разнообразни и най-често включват неясно и замъглено зрение, трудности при четене и работа с компютър, повишена чувствителност при заслепяване и проблеми при шофиране, виждане на предметите двойни, “кръгове” около светлинни източници и др.

Лечението на катарактата се състои в хирургическо отстраняване на помътнената леща и заместването й с изкуствена, прозрачна леща. В Очна клиника „Ден“ извършваме най-съвременното лечение чрез ултразвуков безшевен метод с микро разрез (факоемулсификация) с имплантация на меки монофокални, мултифокални, асферични и торични лещи. Това позволява изписването на пациентите ни в рамките на 1-2 часа след операцията.

Възстановяването след операция за катаракта е различно при отделните пациенти. Нормално е зрението да бъде замъглено в началото- окото има нужда да се възстанови и приспособи. Обикновено това се дължи на реакция и оток на роговицата на пациента като това е в пряка зависимост с напредналостта на пердето. При по-силно помътнелите лещи се изисква повече енергия за разбиване на пердето, а от там и следоперативната травма е по-голяма. Въпреки това, няколко часа след операцията голяма част от пациентите са способни да гледат за кратко телевизия или компютърен екран. Нормални са и усещания за пясък или чуждо тяло в окото, дразнене и
дискомфорт през първите дни, като постепенно дискомфортът отшумява.

Макар операцията за катаракта да е максимално атравматична, не е препоръчително да се избързва с нея. Моментът за операцията се определя основно от затрудненията на пациентите. Когато зрението намалее и започнат трудности в професията и ежедневието, това е времето за операция. Решението е лично – след подробен преглед и компетентен съвет.

Повече за катаракта можете да прочетете тук.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28