ИНТЕРВЮ С ДОЦ. АНДРЕЕВ ЗА ЗДРАВНИЯ ПОРТАЛ: ZDRAVEDAE.COM

ИНТЕРВЮ С ДОЦ. АНДРЕЕВ ЗА ЗДРАВНИЯ ПОРТАЛ: ZDRAVEDAE.COM

  • 23 декември 2016
  • Очна клиника Ден

Почивки, добри условия на работа, хигиена са важни за доброто зрение, съветва известният офталмолог

Доц. д-р Андрей Андреев е управител на очна клиника „Ден” , член на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия, на Американската академия по офталмология. Специализирал е в Германия и САЩ. Преди време „Здраве да е” ви разказа колко благодарна му е актрисата Татяна Лолова, как смятала да оперира очите си във Франция, но как френски лекари я насочили към българското светило. Тази история се случи в курорта „Албена” на ежегодния здрвавен форум на фондация „МОСТ”, на който присъства и очният хирург. В интервю за „Здраве да е” доц. д-р Андреев даде съвети за добро зрение и разказа за постиженията на медицината в областта на офталмологията.

Доц. Андреев, какви са вашите съвети за опазване на доброто зрение?

– Още Дарвин се е съмнявал, че окото е плод на еволюцията. Ние и до сега продължаваме да се изненадваме от невероятните възможности на окото- като възможности да приема информацията, околната действителност. Голяма част от особеностите и здравето на окото, се определят с раждането. Дали човек ще носи очила, колко диоптъра ще бъдат, дали очилата ще са за далекогледство или късогледство, това се определя от генетиката. Съвременният живот е такъв, че повече от 95 % от информацията я приемаме с очите. Още на 1-2 години децата хващат лаптопа и започват да работят с него. Оказват влияние и други обстоятелства- работим в затъмнени помещения, използваме луминисцентни лампи, а това уврежда окото.
Преувеличени са малко предположенията, че четенето отблизо, дългото стоене пред компютъра довеждат окото до болестно състояние. Има все пак проблем, защото когато сме дълго време пред компютъра, забравяме да мигаме, тогава се изпарява слъзният филм, което пък води до това, че върху роговицата на окото се получават микро ранички. Това води до болка. Ето защо е важно при какви условия работим.

– Какво ще кажете за капките, които се препоръчват при работа с компютър?
– Има много видове, но аз препоръчвам тези, които са най-близки до сълзите. Всяко лекарство за очи трябва да е предписано от лекар, защото може да стане причина за възникване на някакво състояние и тогава трябва веднага да се спре. Има и предпазни очила, които са за работа с компютър. Съвременните компютри са с добри екрани и резолюция. Да, очилата помагат, но все пак трябва да има някакъв режим. Трябва да се създаде комфорт за очите при работа, защото стоим по 8 часа пред лаптопа, а понякога и повече. Винаги трябва да правим почивки – да гледаме в далечината известно време, да затворим очи, когато акомодираме, окото се натоварва.

През последните години станаха сякаш модни упражненията за очи. Наистина ли са толкова ефективни, както се твърди?
– Официалната медицина не се спира на тях. По-скоро източната и народната медицина са съсредоточени върху упражненията. Има 6 мускула, които движат окото и те са тези, които осигуряват зрението. Тяхната работа е да го адаптират, защото когато акомодираме, местим фокуса, ние и конвергираме. Упражненията по принцип не вредят. Някои хора чувстват облекчение от това. Щом им помагат и се чувстват добре, нека ги правят, те заздравяват мускулите.

– Как се справя съвременната медицина с болестите на очите, кои от тях са най-разпространени?
– Съвременната медицина напредна невероятно много, но ние не сме победители. Да, въоръжени сме с модерна апаратура, която ни дава възможност за много прецизна диагностика, но дали станахме по-добри лекари, но това е друга тема… Природата е винаги една крачка пред нас. Ако човек живее достатъчно дълго, шансът да получи перде, е почти 100%. Операцията за перде е най-разпространената операция в офталмологията. В тази област има невероятни промени. Измени се философията. Едно време целта е била да се върне зрението на човека, независимо от това как ще вижда, а сега се търси качество на зрението. Ако преди операция на перде човек е бил късоглед, то ние можем да коригираме този проблем, като имплантираме леща, с която да гледа надалече или наблизо. Можем да изправим и други недостатъци на оптичната система – далекогледство, астигматизъм. Преди задържахме хората в болницата, а сега веднага след операцията ги изписваме. Даже вече не се слагат превръзки, а се капят само капки. Нещата са невероятно различни. Имах пациент, който веднага след операцията се качи на колата си и си замина за Бургас.

Друга група заболявания на окото са свързани с патология на роговицата, част от оптичната система на окото. За нея по-малко се говори, защото сравнително по-рядко се среща. Роговицата е прозрачна, през нея светлината достига до окото и осигурява по-голяма част от фокусиращата му сила. Намаление на прозрачността и изкривявания на роговицата, при което се затруднява или блокира движението на светлината до ретината, водят до намаление на зрението, а ако не се вземат мерки, до слепота. Тези изменения могат да са унаследени или в резултат на нараняване на роговицата следствие на травми, могат да бъдат причинени и от инфекции. Кератитът представлява възпаление на роговицата с бактериална или вирусна етиология. Той може да възникне в следствие от гъбична инфекция или травма на роговицата. Заболяването е сериозно и изисква оказване на спешна медицинска помощ. Хубавото е, че съвременната медицина напредна в трансплантацията на роговицата. Преди години правехме перфоративна кератопластика – заменяхме изцяло потъмнялата роговица с роговица от донор, което беше много сложно и криеше големи рискове. Сега отстраняваме само за сегнатия слой от роговицата и на негово място се трансплатира същият вид слой от донор.

Глаукомата е сложно заболяване, при нея се уврежда зрителният нерв следствие на повишено вътреочно налягане. Трудното е, че протича без симптоми, затова са важни редовните профилактични прегледи. Лекуващият лекар трябва постоянно да се следи отблизо състоянието на пациента. Има лечение- капки, лазери, операция, но трябва да се хване навреме.
Медицината напредна и при старческата дегенерация, свързана със загубата на централното зрение и възможностите за четене. Преди това беше невъзможно, а сега има медикаменти, които овладяват процеса.

Интервюто направи Адриана Йорданова

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28