Зрение и шофиране

Зрение и шофиране

  • 05 август 2019
  • д-р Владимир Петков

Доброто зрение е изключително важно при шофиране. То ни позволява да се разчитаме пътните знаци от разстояние и да се избягваме опасности по пътя. Информираността за състоянието на зрението ви може да помогне за вашата безопасност и на другите около вас.

Чести зрителни нарушения, които могат да доведат до проблеми при шофиране:

Възрастово далекогледство: Това състояние засяга пациентите след 40-45-годишна възраст. Оплакванията се изразяват в затруднения при четене и работа на близо. Шофьорите започват да виждат замъглено километража, което води до напражение и дискомфорт по време на път.

Синдромът на сухото око може да наруши качеството на зрението ви нощем.

Глаукома: Това е заболяване, при което се уврежда зрителният нерв. Често в началните стадии на болестта няма никакви симптоми. При прогресирането на болестта се нарушава периферното зрение, което прави шофирането изключително опасно, поради възможността за пропускане на обекти в поразените части от зрителното поле.

Диабетна ретинопатия: Заболяване, при което се установяват повишени концентрации на глюкоза в кръвта. Това състояние води до увреди както на централното, така и на периферното зрение.

Катаракта: Катаракта или така нареченото вътрешно перде представлява помътняване на естествената леща на окото. При това състоянието може да забележите замъгляване на зрението, отблясъци, промяна в цветоусещането.

Свързано изображение

Макулна дегенерация: Състояние, при което се засяга частта от ретината, наречена макула, отговаряща за централното и фино зрение.

Резултат с изображение за driving macular degeneration

При някои хора, промените в зрението се установяват още в началото, но при други това става незабелязано. По тази причина офталмолозите на клиника „ДЕН“ препоръчват профилактични прегледи веднъж в годината след 40-годишна възраст.

Независимо от възрастта, ако забележите някои от следните симптоми, не отлагайте, а запишете час при офталмолог:

  • Намалено зрение или замъглено такова.
  • Отблясъци и/или светещи кръгове при пряка насрещна светлина.
  • Тъмно петно в централното или периферно зрение.
  • Затруднения при разчитане на пътните знаци или при различаване на пешеходците.
Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28