Какво е ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МАКУЛАТА?

Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината /намира се в задната част на окото/. Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене прави дори невъзможни. Въпреки, че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено.

дегенерация на макулата макулна дегенерация, слабо зрение, суха и влажна форма

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА МАКУЛНАТА ДЕГЕНЕРАЦИЯ?

  • липсата на витамини и минерали
  • нарушено кръвообръщение на ретината
  • повишени нива на холестерол или кръвна захар, които с времето могат да предизвикват дегенеративни процеси
  • нелекувана хипертония
  • възможно е да има наследствен характер

Макулната дегенерация свързана с възрастта се появява обикновено във връзка с естествения процес на стареене на организма след 60-65 годишна възраст.И днес все още не е изяснена точната причина за появата на възрастовата макулна дегенерация.

ИНФОРМАЦИЯ:

Съществуват два типа най-често срещана макулна дегенерация: “суха” /атрофична/ и “мокра” /ексудативна/. Сухата форма на дегенерация на макулата е по-често срещаният вид. Тя се свързва с изтъняване на слоевете на ретината с възрастта. Загубата на зрение е постепенна, по-скоро невъзможност за определяне на детайли на даден обект. “Мократа” форма се среща при около 10% от всички пациенти с дегенерация на макулата. Появяват се нови съдове в/или под ретината със склонност към кървене.Така се намалява изведнъж централното зрение. Макулната дегенерация се проявява по различен начин.

Състоянието може де е едва забележимо в ранните стадии. Понякога се проявява само в едното око, докато другото продължава да вижда добре с години. Но засегне ли и другото око, загубата на централното зрение е осезаема. Диагнозата се поставя след някои допълнителни изследвания от офталмолог. Понякога се налага и флуоресцеинова антигиография /”цветна снимка”/ на очното дънo.

ЛЕЧЕНИЕ:

Въпреки многобройните проучвания все още няма универсално лечение за “сухата” форма на макулна дегенерация. При някои случаи хранителните добавки и витамини биха забавили развитието й.

При пациенти с “мокра” форма на макулна дагенерация и някои други форми на заболяването се прилага лечение с антисъдово-пролиферативни средства (anti-VEGF), които се поставят интравитреално. Тези процедури са насочени по-скоро да запазят зрението като цяло и евентуално да го подобрят.

Много важно е да се правят периодични прегледи за проследяване развитието на дегенерацията на макулата и при появата на всяка промяна в зрението да се търси причината. Трябва да се следи и общото състояние – да се контролира кръвното налягане, холестерола, диабета, диетата или всяко отклонение, което повлиява зрението.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28