Какво е ГЛАУКОМА?

Глаукомата е прогресивно невродегенеративно заболяване. Характеризира се с типични увреждания на зрителния нерв и зрителното поле. Глаукомата е мултифакторно обусловено заболяване.

Като причини за развитие на заболяването се обсъждат повишеното вътреочно налягане, съдова дисфункция и невротоксична увреда. Глаукомата е опасно заболяване, защото обикновенно протича безсимптомно!

Препоръчително е извършването на задълбочено очно изследване, както следва:

  • 20 – 39г. – на 3 до 5 години
  • 40 – 64г. – на 2 до 4 години
  • над 65 г,- на 1 до 2 години

Какво трябва да направим, ако установим, че имаме глаукома? Посещавайте редовно вашия лекар, за да спрете прогресията на заболяването и да запазите зрението си!

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПОВИШАВАНЕТО НА ОЧНОТО НАЛЯГАНЕ?

Окото непрекъснато продуцира бистра течност, циркулираща във вътрешността му (тя не е част от сълзите на външната повърхност на окото). Малко количество от тази течност се произвежда непрекъснато и равно на него количество се извежда навън през микроскопична дренажна система, поддържайки по този начин постоянно ниво на налягане вътре в окото. Областта, дренираща течността, може да е затворена или блокирана, така че твърде много течност остава в окото, което води до повишаване на налягането. Твърде високото налягане уврежда зрителния нерв и функцията му да изпраща зрителната информация до мозъка.

Всеки! Глаукомата се среща в хора от всички възрасти и раси, по-често във възрастовата група над 40 години.

Към рисковите групи с по-голяма вероятност да развият глаукома се включват:

- хора над 60-годишна възраст
- хора с кръвни роднини с глаукома
- тези с високо късогледство
- тези с диабет
- тези, претърпели травма на очите

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28