Битката с глаукомата не е обречена, твърди офталмологът доц. Андрей Андреев в интервю за БТА

Битката с глаукомата не е обречена, твърди офталмологът доц. Андрей Андреев в интервю за БТА

  • 14 март 2019
  • д-р Владимир Петков

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че над 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне. Това сподели в интервю за БТА офталмологът доц. Андрей Андреев, който е управител на очна клиника „Ден“. Наричат болестта тихия крадец на зрение, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. По последни данни, актуализирани към края на 2018-та година, приблизително 3.5  процента от българското население или близо четвърт милион българи имат глаукома. Според доц. Андреев профилактичните прегледи на зрението са от голямо значение за ранната диагноза и успешно лечение на заболяването.

Доц. Андреев, кой най-често е застрашен от глаукома и има ли определени рискови групи, които са по-склонни да развият тази страшна болест?

Глаукомата е полиетилогично заболяване със сложна патогенеза и поради това определен процент от хората са в риск за нейното развитие. Глаукомата се среща по-често при хора с фамилна предиспозиция. По-голям процент от болните са във втората половина от живота си, което е свързано с възрастовите промени в очите. За съжаление, съществува и конгенитална глаукома, която се среща в ранна възраст, която изисква особено внимание и диагностика поради своите потенциално фатални последици.

Имате ли във вашата практика случаи/или случай на успешна битка с глаукомата?

Не съществува обреченост в борбата и лечението на глаукомата. От глаукома може да се ослепее, когато е диагностицирана късно и избраният метод на лечение е грешен. За щастие съвременната медицина и офталмология предлагат множество методи за ранна диагностика и лечение на това заболяване. В тези методи на ранна диагностика влизат най-новите технологични постижения, които дават възможност да се открият и дискретните промени в зрителния нерв и тъканите на окото, както и началните функционални промени. За лечението съществуват голям набор от средства за консервативно, лазерно и хирургично третиране. За съжаление, нямаме възможност в това интервю подробно да се спрем на тях. Така че схващането, че глаукомата е нелечимо заболяване, не е правилно. Лечение е продължителен процес, зависещ от поведението на болния и възможностите на клиниката.

Във вашата клиника най-често се извършват операции на катаракта, а според последни данни на Евростат у нас се извършват по 7 операции на катаракта на 1000 жители. За сравнение – в Португалия операциите са 14 на 1000 жители. Как ще коментирате тези данни отнесени към „зрителния статус“ на българина“?

Що се отнася до катарактата, това е заболяване свързано с намаляване на прозрачността и потъмняване на лещата на окото. Това е най-често възрастово обусловен процес. За зло или за добро, единственият метод за лечение е хирургичният. През последните 15-20 години успехите в оперативното лечение на старческото перде са огромни. Те могат до доведат не само до пълното възстановяване на зрителните способности на пациента, но до и коригиране на някои оптични несъвършенства като астигматизъм и пресбиопия, които са съществували преди операцията. В България, както и в другите европейски страни се наблюдава намаление във възрастта на която се предприема операция, което е свързано както с успехите и медицинските постижения, така и с повишените изисквания за по-качествено зрение. За наше щастие и гордост можем да кажем, че хирургичното лечение на катаракта и постигнатите резултати в България по никакъв начин не отстъпват на тези в най-развитите страни.  Очна клиника „ДЕН“ има своя скромен принос в успешното лечение на българските пациенти.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28