fbpx
„С ПОГЛЕД НА ОРЕЛ“– СЪВЕТИТЕ НА Д-Р БОРШУКОВ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА СПИСАНИЕ „360°“

„С ПОГЛЕД НА ОРЕЛ“– СЪВЕТИТЕ НА Д-Р БОРШУКОВ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА СПИСАНИЕ „360°“

  • 23 декември 2016
  • Очна клиника Ден

С поглед на орел

Ние сме активни хора. И обичаме да се занимаваме с какво ли не навън. Понякога да сме по-добри в това, което правим, ни спира мързела, липсата на мотивация, недостатъчно време за тренировки и т.н. оправдания. Друг път обаче нещата не зависят толкова от нас, колкото от даденото ни от горе. Някои ще кажат, че не може да се месим в пътя на природата, обаче живеем в ХХІ век и знаем, че начин да оправиш нещата винаги има. Не сме един и двама в екипа на 360°, които трябва да се оправяме с диоптрите чрез помощни средства, или да мижим и да се кьоравим, за да не ни викат “бегай, бе, къде гледаш, цайс смотан”, по планинските пътеки и писти.

Затова, когато съвсем случайно се срещнахме с доктор Боршуков от екипа на очна клиника “Ден”, веднага се възползвахме от възможността да го разпитаме какво може да направим, за да спрем да се съобразяваме с очила и контактни лещи, които само ни пречат – особено в студено време (не че лятото в морето пък ни помагат особено). Докторът, бидейки освен специализиран лекар офтамолог, е и планински човек, пътувал из Алпите, Хималаите и Южна Америка, така че нямаше как да не му се доверим. Оказа се, имало вариант, който не само не е опасен или болезнен (както бяхме склонни да си мислим), но и съвсем достъпен за всички, които не искат проблемите в очите да им създават допълнителни трудности в и без това достатъчно предизвикателните спортове.

Съветите на доктор Боршуков

Доктор Боршуков, защо е толкова важно доброто зрение в планината?
В планината трябва да виждаш добре и това не е въпрос на желание, а необходимост. Независимо дали работиш там, прекарваш дълга почивка или си просто за ден с приятели. Хубаво е да виждаш детайлите на терена и склона под теб, да проследиш линията на приятеля си и когато си долу, да намериш следите си, за да ги снимаш например. Но ако стане инцидент, попаднеш в мъгла или се загубиш, доброто зрение би могло да спаси теб или някой друг.

Склонни сме да ви се доверим, все пак сте специалист в очната хиругия и имате опит на голяма надморска височина. Какво правим тогава, ако искаме да се отървем от очилата и лещите?
За хора, които обичат зимата и планината, най-удачният вариант за активните хора е лазерната корекция на зрението. Така сочат и проучванията в областта на планинската медицина. Колебанията и несигурността около този метод отдавна са в миналото, тъй като технологиите и прогресът са превърнали операцията в рутинна и сигурна процедура с отлични и трайни резултати. Цените също са вече повече от достъпни за всички.

Очила +/-

+ Не изискват грижи както контактните лещи
+ Могат да са комбинирани с ултравиолетова защита и дори да са изработени като глетчерни очила
Лесно се губят и чупят, често в най-неподходящия момент
Изискват специални ски маски, под които могат да се носят
Запотяват се (а колко трудно е да ги почистиш, още повече с дебели и твърди ръкавици, които трябва да свалиш)
Губи се периферното зрение, което може да е особено важно в планината
Силно ограничена употреба при арктически условия и високопланиниски алпинизъм

Контактни лещи +/-

+ Забравяме за запотяването и ограниченото периферно зрение
+ Може да ползваме която маска ни харесва
Изискват добра хигиена, грижа и поддръжка – нещо, което не винаги е възможно в отдалечените планински региони
При лещите за продължителна употреба рискът от инфекции е статистически по-висок
Допринасят за сухота в очите, особено на голяма надморска височина
Лесно се разместват, падат и могат да са причина за значителен дискомфорт

360° препоръчва очна клиника Ден. В брой Зима 2014 ще намерите талон за 50% отстъпка при преглед-консултация – възползвайте се до 31 март 2015 г.

Очна клиника Ден

Очна клиника ДЕН е в гр. София, ул. Росица 21
Телефони за контакт 983 20 28 / 983 38 00 / 0885 747 325
е-mail: office@eyeclinic-den.com
web: www.eyeclinic-den.com
Работно време: понеделник – петък от 08:00-20:00 ч.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.