fbpx
ПУШЕНЕТО И ОЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ПУШЕНЕТО И ОЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

  • 13 септември 2017
  • д-р Владимир Петков

Общоизвестно е, че пушенето води до множество тежки здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и рак. Много хора обаче не знаят, че тютюнопушенето влияе и на зрението.

Във всяка възраст пушенето повишава риска от развитие на катаракта и  макулна дегенерация , като това е в пряка зависимост с броя на изпушените цигари.

Хората, които пушат са два пъти по-застрашени от развитие на увеит- сериозно възпаление, засягащо средната обвивка на окото. Пушачите диабетици са по-склонни към развитие на диабетна ретинопатия.

Тютюневият дим е дразнител, който влошава сухотата в очите, неприятно състояние, често срещащо се при жените в менопауза.

Пушенето повишава риска от тежко намаление на зрението при пациентите с други очни заболявания. Също така, когато жените пушат по време на бременност, се повишава вероятността за преждевременно раждане, а от там расте и рискът за бебето от ретинопатия на недоносеното.

Избягването на активното и пасивното пушене е една от най-добрите инвестиции в дългосрочното здраве на вашите очи.

източник: American Academy of Ophthlmology ( aao.org )

 

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.