fbpx

Какво е КЕРАТОКОНУС?

Кератоконусът е заболяване на роговицата – най-предната прозрачна тъкан на окото. При него роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма.

В резултат на това се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно /понякога невъзможно/ да се коригира с очила или контактни лещи. Обикновенно промените в роговицата са асиметрични, като засягат и двете очи. Под 1% от случаите засяга само едното око.

Кои са симптомите при кератоконус?

  • Замъглено зрение
  • Честа необходимост от промяна на диоптъра
  • Нарастване на късогледството
  • Нарастване на астигматизма
  • Съпровождащи заболяания на кератоконуса са сенна хрема, бронхиална астма, екземи, недостатъчност на митралната клапа, синдроми на Даун и Марфан, “халтави” стави.
  • Първите симптоми се появяват обикновено в младежка възраст /16-30 г./

Кои са причините за поява на кератоконус?

В около 7-19% от случаите има доказана диагноза и на други членове от фамилията, което кара някои специалисти да са на мнение, че кератоконусът се предава генетично. Други считат, че кератоконусът е дегенеративно заболяване на роговицата, в следствие на други болестни процеси.

В ранните етапи с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи поради невъзможността да коригират неправилния астигматизъм. При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Лечение чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking)

Какви са методите за лечение на кератоконус в Очна клиника ДЕН?

В ранните етапи на заболяването с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство.
В последващ етап (с цел спиране на прогресията на заболяването) лечението се извършва чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking). Многократно се поставят капки рибофлавин върху роговицата, след което тя се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. като по този начин в стромалните й слоеве се получава биохимична реакция на укрепване и повишаване на биомеханичната здравина. След това се поставя мека контактна леща играеща рола на превръзка за 4-5 дни, докато продължава първоначалният възстановителен период и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.
При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Тя включва премахване на най-повърхностния слой на роговицата /корнеен епител/ и последващо накапване на капки Рибофлавин. Окото се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни докато оголената строма на роговицата се покрие отново с епител и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.