Какво е КЕРАТОКОНУС?

Роговицата е най-предната прозрачна тъкан на окото. Благодарение на пречупващата й сила, в съчетание с тази на лещата, светлината се фокусира върху ретината. Окото прилича на фотоапарат – има обектив с определена диоптрична сила /роговица и леща/ и светлочувствителна фотолента /ретина/. Кератоконусът е заболяване, при което роговицата прогресивно се деформира и изтънява, като придобива неправилна конусоподобна форма. В резултат на това се появява неправилен роговичен астигматизъм, който е трудно /понякога невъзможно/ да се коригира с очила или контактни лещи.

Зрителната острота силно намалява. Честотата на заболяването е приблизително 1:2000, двата пола са засегнати в еднаква степен. Първите симптоми се появяват обикновено в младежка възраст /16-30 г./, като в началото периодично се променят изписаните очила или контактни лещи. В около 15-20 % от случаите може да се стигне до трансплантация на роговица / дълбока предна ламеларна или перфоративна кератопластика/, която да подобри в зрителната острота.

Оплакванията и Симптоми на заболяването

  • замъглено зрение
  • честа необходимост от промяна на диоптъра
  • нарастване на късогледството
  • нарастване на астигматизма

Кератоконусът съчетава ли се с други заболявания?
Счита се, че има връзка със сенна хрема, бронхиална астма, екземи, недостатъчност на митралната клапа, синдроми на Даун и Марфан, “халтави” стави.

Какви са причините за заболяването?

Те са все още неизвестни, но най-вероятно са генетични. Със сигурност някои от случаите са наследствено обременени, като около 8% от пациентите с кератоконус имат кръвни родственици с подобни изменения и оплаквания.

Ако във фамилията няма други пациенти с кератоконус, при децата на такъв пациент шансът да се развие това дегенеративно заболяване на съединителната тъкан е под 10 %.

Да. Само в малък процент /под 1%/ се засяга само едното око.

Обикновено промените в роговицата са асиметрични, едното око може да е с много по-напреднала деформация и изтъняване от другото.

Първоначалните симптоми са замъглено зрение и честа необходимост от промяна на очилата или лещите с нарастване на късогледството и астигматизма.

КОГА Е ВРЕМЕТО ЗА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ?

В ранните етапи с очила или контактни лещи се коригира постоянно променящия се астигматизъм и късогледство. Обикновено меките контактни лещи не са подходящи поради невъзможността да коригират неправилния астигматизъм. При 15-20 % от пациентите са достига до роговична трансплантация.

Лечение чрез кръстосано свързване на колагеновите фибрили с рибофлавин и облъчване с ултравиолетова светлина (crosslinking)

Тя включва премахване на най-повърхностния слой на роговицата /корнеен епител/ и последващо накапване на капки Рибофлавин. Окото се облъчва с ултравиолетова светлина за 30 мин. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни докато оголената строма на роговицата се покрие отново с епител и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се антибиотични капки или очен мехлем.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28