fbpx

Какво е ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МАКУЛАТА?

Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината /намира се в задната част на окото/. Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене прави дори невъзможни. Въпреки, че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВАТА НА МАКУЛНАТА ДЕГЕНЕРАЦИЯ?

  • липсата на витамини и минерали
  • нарушено кръвообръщение на ретината
  • повишени нива на холестерол или кръвна захар, които с времето могат да предизвикват дегенеративни процеси
  • нелекувана хипертония
  • възможно е да има наследствен характер

Макулната дегенерация свързана с възрастта се появява обикновено във връзка с естествения процес на стареене на организма след 60-65 годишна възраст.И днес все още не е изяснена точната причина за появата на възрастовата макулна дегенерация.

Информация:

Съществуват два типа най-често срещана макулна дегенерация: “суха” /атрофична/ и “мокра” /ексудативна/. Сухата форма на дегенерация на макулата е по-често срещаният вид. Тя се свързва с изтъняване на слоевете на ретината с възрастта. Загубата на зрение е постепенна, по-скоро невъзможност за определяне на детайли на даден обект. “Мократа” форма се среща при около 10% от всички пациенти с дегенерация на макулата. Появяват се нови съдове в/или под ретината със склонност към кървене.Така се намалява изведнъж централното зрение. Макулната дегенерация се проявява по различен начин.

Състоянието може де е едва забележимо в ранните стадии. Понякога се проявява само в едното око, докато другото продължава да вижда добре с години. Но засегне ли и другото око, загубата на централното зрение е осезаема. Диагнозата се поставя след някои допълнителни изследвания от офталмолог. Понякога се налага и флуоресцеинова антигиография /”цветна снимка”/ на очното дънo.

ЛЕЧЕНИЕ:

Въпреки многобройните проучвания все още няма универсално лечение за “сухата” форма на макулна дегенерация. При някои случаи хранителните добавки и витамини биха забавили развитието й.

При пациенти с “мокра” форма на макулна дагенерация и някои други форми на заболяването се прилага лечение с антисъдово-пролиферативни средства (anti-VEGF), които се поставят интравитреално. Тези процедури са насочени по-скоро да запазят зрението като цяло и евентуално да го подобрят.

Много важно е да се правят периодични прегледи за проследяване развитието на дегенерацията на макулата и при появата на всяка промяна в зрението да се търси причината. Трябва да се следи и общото състояние – да се контролира кръвното налягане, холестерола, диабета, диетата или всяко отклонение, което повлиява зрението.

Микрохирургия, лазерна корекция...+359 2 983 20 28

We are using cookies on our website

Please confirm, if you accept our tracking cookies. You can also decline the tracking, so you can continue to visit our website without any data sent to third party services.